More selected projects

HISTORISCH GEÏNSPIREERDE SPORTKOOI
PLAATST JONGEREN IN DE STAD


open stadhuis

Een plek voor jongeren die één is met de stad. Voor Open Stadhuis combineerde Studio 1:1 de visuele kenmerken van het gesloopte markante oude stadhuis met de functionaliteit van een sportkooi. Door deze keuze wordt een doorgaans onaantrekkelijk element inzetbaar.

Het biedt jongeren een prominente plek in de stad en voegt op hetzelfde moment een esthetische en nostalgische laag toe aan het stadsaanzicht. Hierdoor ontstaan onverwachte verbindingen tussen verleden en heden, oud en jong, op een bekende ontmoetingsplek met een hernieuwde publieke functie. 

→ locatie specifiek ontwerpen

rotterdam sportkooi-7-studio1op1rotterdam sportkooi-7-studio1op1

BEELDMATERIAAL


 

Jeugd wordt vaak gezien als bedreiging van de gevestigde orde. In stedelijke inrchting zorgt dit ervoor dat de jeugd als beleidspoot vaak wordt verwezen naar de randen van de stad. Een skatepark bij de snelweg, een hanghonk in een buitenwijk aan de rand van de weilanden. Een tegenovergestelde houding die de jeugd ten deel valt is weggelegd voor het verleden. Met afstandelijk respect wordt erfgoed op een voetstuk geplaatst, maar een dynamische en eigentijdse benadering levert dat nauwelijks op. Om zowel verleden als toekomst een plek in de stad te gunnen, ging Studio 1:1 op zoek naar een ruimtelijk ontwerp dat de nadruk zou leggen op een verbinding tussen jeugd en erfgoed. 

De locatie waarop het ontwerp gebaseerd was had een rijk maar onzichtbaar verleden in de vorm van het oude Stadhuis. Tijdens archiefonderzoek sprong de publieke en iconische functie van het verloren gegane gebouw in het oog. Om de jeugd een plek en de ruimte een nieuwe publieke functie te geven, kreeg de kooi het ontwerp mee van het iconische gebouw en kon de jeugd – door het verleden heen – gezien worden.

sportkooi-studio1op1eindhovensportkooi-studio1op1eindhoven

ONDERZOEK


 

EXTERN DESKUNDIGE
→ 
Regionaal Historisch Centrum

TENTOONSTELLINGEN
Rotterdam, Dag van de Architectuur
→ Eindhoven, Dutch Design Week

Studio 1:1 richt zich op onderzoek en ontwerp in de openbare ruimte. Sociale en ecologische vraagstukken staan centraal, waarin de mens en haar omgeving vernieuwde samenhang krijgen.

                     

ADRES
Prins Hendriklaan 10
3071 LD Rotterdam

010 30 70 682
info@studio1op1.nl