More selected projects

 

SPECULATIEVE DROOGTE TOEKOMSTSCENARIO'S
VOOR WATERSCHAP DE DOMMEL 2050


droogteschap

 

Vrijwel elke zomer slaan de Waterschappen alarm door droogte. Boeren krijgen een beregeningsverbod, zwembadjes mogen niet meer worden gevuld of beken in natuurgebieden vallen droog. Als de huidige effecten van klimaatverandering doorzetten, veranderd het Waterschap dan in een Droogteschap?

In opdracht van Waterschap de Dommel en Design Academy Eindhoven voerde Studio 1:1 een ontwerpend onderzoek naar de toekomst van droogte en de rol van het waterschap. Hieruit zijn twee toekomstscenario’s ontwikkeld voor het droogteschap in 2050. Deze site laat de uitkomsten van het onderzoek zien.

20200918 plattegrond met wormen20200918 plattegrond met wormen

SENARIO'S


 

Scenario-0
Scenario 0 staat voor de huidige voorspellingen voor klimaatverandering op het gebied van Waterschap de Dommel in 2050.

Sponsdonck
Bij dit scenario zijn de klimaateffecten 1,5 keer zwaarder uitgevallen dan voorspeld in 2020. Toch is er nauwelijks sprake van verdroging, omdat alle regen die valt direct wordt opgenomen in de bodem.

Zuid-Duinland
Dat klimaatverandering twee keer heviger uit zou vallen dan in 2020 voorspeld, had niemand in Zuid-Duinland gedacht. Diversiteit in de bodem is volledig verdwenen.

SPONSDONCK


 

In dit scenario zijn de klimaateffecten anderhalf keer zwaarder uitgevallen dan voorspeld in 2020. Zo is het niet 2,3 graden, maar wel 3,4 graden warmer geworden in Sponsdonck. Toch is er nauwelijks sprake van verdroging, omdat alle regen die valt direct wordt opgenomen in de bodem. Water blijft binnen het Dommelgebied door een grote serie stuwen op de grens. Ook zijn oude bodemstructuren en meanderende beekdalen teruggebracht naar hun oorspronkelijke staat, waardoor er in Sponsdonck weer meer ruimte is voor water.

Het is ook groener dan ooit, mede door een nieuwe wormenuitzetstrategie van Waterschap de Dommel. De diertjes zorgen ervoor dat water snel de bodem in zakt en daar langer wordt vastgehouden. Stadscentra staan vol groene torens en infiltrerende pleinen waar de wormen net onder het oppervlak rondkruipen. Zonder de graafwerkzaamheden van regenwormen zou Sponsdonck nooit de luchtige sponsstructuur hebben gekregen die zo belangrijk is voor de waterberging.

dash SD-05-05dash SD-05-05
Illustraties Scenario's_SPONSDONCK 1Illustraties Scenario's_SPONSDONCK 1
[unex_ce_button id="content_rlcu3eyk1" button_text_color="#0024ff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffffff" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="30 px" button_border_color="#0024ff" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#0024ff" button_border_hover_color="#0024ff" button_link="https://droogteschap.nl/duik-in-de-bodem-van-waterschap-de-dommel-en-ontdek-de-effecten-van-verdroging-in-2050/sponsdonck" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]ALLES OVER SPONSDONCK[/ce_button]

Geen druppel eruit
Sponsdonck is de grote trots van Waterschap de Dommel. In 2020 schreef het Waterschap in het verslag over Watertransitie: “Er mag geen druppel meer uit.” Onder dit motto bouwde het waterschap een serie stuwen, waarmee geen druppel water het beheersgebied uitstroomt.

ZUID-DUINLAND


 

Dat klimaatverandering twee keer heviger uit zou vallen dan in 2020 werd voorspeld, had niemand in Zuid-Duinland verwacht. Diversiteit in de bodem is volledig verdwenen en de omgeving is veranderd in een land vol zandduinen. De dorpen stromen leeg en iedereen trekt naar grote steden. Al is de bodem vrijwel onvruchtbaar, de worm – de oorspronkelijke bodembewoner – is in Zuid-Duinland onmisbaar: van rioolwaterzuivering met wormen tot het populaire wormencomposttoilet.

Dat klimaatverandering twee keer heviger uit zou vallen dan in 2020 werd voorspeld, had niemand in Zuid-Duinland verwacht. Diversiteit in de bodem is volledig verdwenen en de omgeving is veranderd in een land vol zandduinen. De dorpen stromen leeg en iedereen trekt naar grote steden. Al is de bodem vrijwel onvruchtbaar, de worm – de oorspronkelijke bodembewoner – is in Zuid-Duinland onmisbaar: van rioolwaterzuivering met wormen tot het populaire wormencomposttoilet.

dash ZD--06dash ZD--06
Illustraties Scenario's_ZUIDDUINLANDIllustraties Scenario's_ZUIDDUINLAND
[unex_ce_button id="content_zi5cfrecs" button_text_color="#0024ff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffffff" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="30 px" button_border_color="#0024ff" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#0024ff" button_border_hover_color="#0024ff" button_link="https://droogteschap.nl/duik-in-de-bodem-van-waterschap-de-dommel-en-ontdek-de-effecten-van-verdroging-in-2050/senario-zuidduinland" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]ALLES OVER ZUID-DUINLAND[/ce_button]

De nieuwe Marsbodembewoners
In 2028 nam NASA contact op met de provincie voor een groot onderzoeksprogramma. De bodem van Zuid-Duinland is namelijk verglijkbaar met de schrale en onvruchtbare Marsgronden. Er wordt volop geëxperimenteerd om voedsel te telen in samenwerking met de TU Eindhoven, WUR en het Waterschap. Wetenschappers testen hoe wormen op het land de mest, van dieren of van mensen, om kunnen zetten tot een voedzame bodem. De eerste missie richting mars staat gepland. De grote vraag is nu: wie wordt de eerste bewoner op Mars, de mens of de worm?