More selected projects

INZETTEN VAN DE NATUURLIJKE OMGEVING VAN
ZIEKENHUIZEN VOOR HET WELBEVINDEN VAN DE PATIËNT

de biologische klok

Een methodiek waarmee zorginstellingen de grens tussen natuur en patiënt kan verkleinen ter verbetering van het welbevinden van patiënten en personeel. Ontwikkeld door Studio 1:1 samen met DS landschapsarchitecten en deskundigen uit de medische en ecologische sector.

In een casestudy heeft het team een set ruimtelijke ingrepen gepresenteerd die het gebouw en zijn omgeving protheses geeft waarin de natuur zich kan vestigen. De ervaring van de natuur wordt intenser en helpt patiëntenwelzijn. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 

→ NOMINATIE
   'Innovation for
   Health Award'

→ GESCOUT VOOR DE
   'Dutch Design
   Awards'

biologischeklok01 -studio1op1- sdondersbiologischeklok01 -studio1op1- sdonders

from STUDIO 1:1 on Vimeo.

METHODOLOGIE 


 

Aan de basis van ons bestaan ligt het biologische ritme, waarmee de mens invulling geeft aan het leven. Dit ritme is echter in onze hypermoderne vormen van samenleven grotendeels naar de achtergrond geraakt. Met in gedachte de steunende functie van processen die in de natuur te vinden zijn, ging Studio 1:1 in op de vraag waar de grens tussen gezond en ongezond loopt en hoe deze verbonden in met de grens tussen natuur en stad. Uit de rondgang waarbij ecologen en medici werden geraadpleegd, bleek dat veel processen in de natuur op dag- jaarbasis overeenkomsten vertonen met cycli van de gezonde en helende mens. 

Door de onverwachte gelijkenissen te vangen is De Biologische Klok in staat gebleken als basis te dienen voor verschillende soorten ontwerpen, zoals de Bernhoven Biotoop. Zodoende is er een methodologie ontstaan die locatie specifiek ontwerp mogelijk maakt en waarin helende elementen uit de natuur kunnen worden geïntegreerd in het dagelijkse leven van de healing environment. Zo wordt de zo onnatuurlijk opgeworpen grens tussen stad en natuur bewust vervaagd.

biologischeklok02-studio1op1-sdondersbiologischeklok02-studio1op1-sdonders

ONDERZOEK


 


Studio 1:1 richt zich op onderzoek en ontwerp in de openbare ruimte. Sociale en ecologische vraagstukken staan centraal, waarin de mens en haar omgeving vernieuwde samenhang krijgen.

                     

BEZOEKADRES
Delftseplein 36
3013 AA Rotterdam

010 30 70 682
info@studio1op1.nl