More selected projects

CITY DATA INSTALLATIE 
TIJDENS DE ROTTERDAM ARCHITECTUUR MAAND 2019


city data

Na jaren van gesloten deuren wordt het voormalige postkantoor hoogwaardig getransformeerd, tijdens de Architectuurmaand 2019 opende POST nog éénmaal haar deuren in oorspronkelijke staat. Voor de vierde keer organiseerde AIR, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners en OMI de Rotterdam Architectuurmaand. Centraal in de programmering van POST Podium stond de gelaagde stad, in historie, in hoogtes en een diversiteit aan karakteristieke wijken. 

In de expositie waren de recente en toekomstige ontwikkelingen in de stad te zien,van het Rotterdam Central District tot Hart van Zuid. Ontwerpbureau STUDIO 1:1 had een tijdelijk interieur en artistieke installatie ontworpen als drager van de expositie en de publieke activiteiten. In het ontwerp waren data over het aantal inwoners en hun inkomens verwerkt en zichtbaar gemaakt.

POST 4 © OssipPOST 4 © Ossip

CITY DATA


 

De installatie van ontwerpbureau STUDIO 1:1 gaf de maquettes van een extra informatielaag, met data van de bewoners uit deze stadswijken. De hoogte van de krukken drukte het verschil in inkomen tussen de bewoners uit. Het aantal krukken stond in verhouding met het aantal inwoners per wijk. Hoe de inwonersaantallen in de toekomst gaan verschuiven, was te zien op de grote banieren naast de maquettes. 

Niet alleen het inkomen bepaalt waar bewoners zich vestigen, ook de leefruimte binnen de wijk is een bepalende factor. De afstanden tussen de krukken stond gelijk aan de leefruimte die de bewoners hebben in de verschillende wijken. Zo is het in IJsselmonde ruimer wonen dan in het Centrum. Door plaats te nemen op de krukken kon je de abstracte data van de bewoners van Rotterdam fysiek ervaren.

Tekengebied 1-100Tekengebied 1-100

IN OPDRACHT VAN
AIR Rotterdam
OMI Rotterdam (Office for Metropolitan Information)

FOTO'S
Ossip van Duivenbode
→  Studio 1:1 
 
CONCEPT & ONTWERP
→  Studio 1:1

Studio 1:1 richt zich op onderzoek en ontwerp in de openbare ruimte. Sociale en ecologische vraagstukken staan centraal, waarin de mens en haar omgeving vernieuwde samenhang krijgen.

                     

ADRES
Prins Hendriklaan 10
3071 LD Rotterdam

010 30 70 682
info@studio1op1.nl