GROEN ONTWERP ACHTERHAMPLEIN
MET VEEL RUIMTE VOOR SPELEN EN ONTMOETEN


achterhamplein

Het Achterhamplein (het plein ‘achter het Hamplein’) in Breda ligt omsloten door woningen midden in de de wijk Kesteren. De speel- elementen waren sterk verouderd en het groen stelde niet veel voor.

In opdracht van de Gemeente Breda, woningbouwcorporaties Alwel en Laurentius, IVN en Jantje Beton heeft STUDIO 1:1 een ontwerp gemaakt waarin sterk is ingezet op het vergroenen van het binnenplein.

UntitledUntitled

ONTWERP


 

Vanuit de hoeken lopen vier rechte paden naar het midden, waar ze samenkomen in een cirkel. Hier staat, centraal op het terrein, een grote ronde picknicktafel. Rondom de tafel staat een serie gestileerde bogen die de plek markeren. De bogen zouden voor bewoners aanleiding kunnen zijn om bijvoorbeeld klimplanten aan de late groeien, vlaggetjes en lampjes aan op te hangen tijdens een buurtfeest of een schaduwdoek tegen de zon.

Rondom de centrale zitplek is veel ruimte voor groen; twee kanten zijn volledig ingericht met gras, planten en bomen. De twee andere kanten is ook ruimte voor spelen zoals een grote speel-boomstam, een wilgenhut, schommel en stapstenen van boomstronken. Bewoners, jongeren en kinderen uit de wijk hebben tijdens twee dagen input gegevens voor het ontwerp. Zo hebben kinderen samen met IVN en Jantje Beton hun ‘droomplekken’ gemaakt van natuurlijke materialen. Op basis daarvan heeft STUDIO 1:1 het ontwerp gemaakt. 

Schuin van boven v34Schuin van boven v34

PLATTEGROND


 

Schermafbeelding 2020-09-18 om 15.34.47Schermafbeelding 2020-09-18 om 15.34.47

MAQUETTE


 

achtehamplein-maquetteachtehamplein-maquette

oplevering

week 50/2020

IN OPDRACHT VAN
→ Gemeente Breda
→ Woningbouwcorporatie Alwel
→ Woningbouwcorporatie Laurentius
→ Jantje Beton
→ IVN

ONDERZOEK & ONTWERP
→  Studio 1:1